KIK VAGYUNK?

A Hoppá! csapata már több, mint 10 éve vár minden 10 és 14 év közötti lelkes fiatalt a táborába. Egyesületünk így már önmagában régi hagyományokkal rendelkezik, azonban a történetünk ennél jóval korábbra nyúlik vissza. A Hoppá! alapítói tanulmányaikat a budapesti Eötvös József Gimnáziumban végezték, ahol egy hasonló felépítésű tábor szervezése kovácsolta őket összetartó közösséggé – innen ered a táboroztatás és a gyerekek iránti elkötelezettségünk.
Csapatunk összetétele azóta az évek során gazdagodott a felnövekvő generáció újabb tagjaival. Táborvezető csapatunk magját jelenleg olyan fiatalok alkotják, akik gyerekként maguk is Hoppá!-s táborozók voltak, magukkal hozva mindazt a lelkesedést és tapasztalatot, amit maguk éltek meg saját táboraik során.
Csapatunk korban és érdeklődésben is igen sokszínű: többen még aktív egyetemisták, sokan pedig már lediplomáztak, munkába álltak, családot alapítottak. Van köztünk pedagógus, mérnök, színházi és filmes szakember, orvos, grafikus és jogász is.

Miért KÜLÖNLEGESEK A PROGRAMJAINK?

A táborozók minden alkalommal az első perctől kezdve az utolsóig egy nagy mese részesei, melyben ügyességi játékok és logikai rejtvények megoldása során haladhatnak előre történetükben. Ők dönthetnek közösen a következő lépésükről, hogy kalandjuk végül elérje csúcspontját és elérhessék az adott tábor céljait. A történetbe ágyazva sportesemények, kisebb csoportos kézműves foglalkozások, túrázás várja őket, amelyek maximálisan lekötik figyelmüket. Az együtt töltött idő után új barátokkal, élményekkel gazdagodva térnek haza, feltöltődve vidámsággal, amit a közös izgalmak során kaptak akár a Hoppá!-tól, akár újdonsült társaiktól.

A fiktív világot, melybe a tábor során a gyerekek belecsöppennek, évek óta építjük. Részletes történelme és saját mitológiája van, melyek minden évben újabb történetekkel egészülnek ki. Így az első alkalommal csatlakozók is egy részletes, átélhető világba érkeznek, melynek azonban nem csak ismeretlen megfigyelői, de alakítói is lehetnek.

A világ saját szabályai és az évente változó narratíva mindig újabb és újabb, a rutinosabb táborozók számára is ismeretlen helyzeteket teremt. Ezekben a szituációkban kell megállniuk a helyüket úgy, hogy közben személyiségük, szociális érzékük, problémamegoldó készségük, kreativitásuk is fejlődjön. Új szerepekben próbálhatják ki magukat, megtapasztalhatják, milyen egy egész történetnek hasznos, nélkülözhetetlen tagjává válni. A tábor egy hete alatt a máshogy szocializálódott, különböző helyről érkező gyerekekből bajtársak lesznek, akik megtanulják tisztelni, elfogadni a másikat, valamint alkalmazkodni egymáshoz.

Táboroztatók

Kriszti

Kriszti

Pedagógusként arra törekszem, hogy minden gyereknek lehetősége legyen kibontakozni és kihozni magából a legtöbbet, de ez a mindennapokban gyakran nem is olyan egyszerű . A tábor viszont az a hely, ahol egy rövid időre el lehet felejteni a mindennapi élet, sőt, önmagunk korlátait is... Bár az egy hét alatt sokszor szerepeket játszom és úgy teszek, mintha... mégis itt lehetek igazán önmagam.
Hiszem, hogy ez a varázslat mással is megtörténik, és az így szerzett élmények és tanulságok a hazaút után is örökre velünk maradnak... Állítom ezt a saját megéléseim és a táborvezetőként látott csillogó szemek és felszabadult mosolyok alapján!

Honlap_portrék_circle_alfi2

Alfréd

Jelenlegi táboroztatók közül nagyon kevesen voltunk ott az összes Hoppás kalandban valamilyen formában, és szerencsésnek tartom magam, hogy ezek közé az emberek közé sorolhatom magam. Fontos nekem ez a tábor, mert rengeteget kaptam tőle, és szeretném a jövő kalandorainak is biztosítani ezt a lehetőséget.
A hétköznapokban mester tanulmányaim mellett tervező mérnökként dolgozom egy kis magyar cégnél.
Mindig megyek valahová, és csinálok valamit, ez tesz boldoggá!

Eszter

Eszter

A Hoppá tábor számomra minden, ami fontos az életben: egy összetartó, folyamatosan fejlődő közösség, ahol mindenki otthonra lelhet. Egy hely, ahol a játék és a felfedezés öröme vezérli a mindennapjainkat. Évente egy hét, amikor bármi megtörténhet, legyen az élet-halál harc ősi démonok ellen vagy ünnepi vacsora újonnan szerzett barátainkkal, egy őrült karaván látogatása, sírás, nevetés vagy világmegváltó beszélgetés egy gyertya lángja mellett. Nekem ez a tábor életreszóló barátságokat, felejthetetlen kalandokat és fontos leckéket adott kitartásról, csapatmunkáról és konfliktuskezelésről. Azt remélem, hogy a táborozóink is hasonló kincsekkel a tarisznyájukban térnek haza.

Dóri

Dóri

Pillanatnyilag az ELTE-n tanulok tanító szakon. Mindig is nagyon érdekelt a pedagógia, kis korom óta küldetésemnek érzem, hogy gyerekekkel foglalkozzak. Emellett a színház világa vonz a leginkább. 14 éves korom óta járok színistúdióba, ahol egy jó pár éve tanítok is. Fontos feladatomnak tartom a gyerekek széleskörű fejlesztését és nagy álmom és célom, hogy minden gyerek életéhez hozzá tudjak adni valami igazán maradandót.
Számomra Gardézia egy olyan hely, ahol mindenféle kötelezettség nélkül önmagam lehetek. Ebben a táborban nőttem fel és óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy mostmár mint táborvezető vehetek részt ezekben a kalandokban.

Ancsa

Ancsa

Ahogy a Gardéz kalandok bővültek, úgy cseperedtem fel én is a többiek szeme láttára. 2014-ben, alig 10 évesen csatlakoztam a kalandorok csapatához, azzal a céllal, hogy évről évre egy világot menthessek meg, de sajnos kinőttem e becses feladatból. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy mostmár a másik oldalt erősíthetem! Igyekszem a nagyvilágban is használni azokat a tapasztalatokat, amiket ezekben a röpke egy-egy hetekben szereztem a táborvezetőimtől, mostmár a barátaimtól. Hiszek abban, hogy ezek a nyári kalandok tesznek hozzá a legtöbbet a fiatalok társas kompentciájukhoz, hogy tudjanak csapatban működni, merjenek kiállni magukért, legyen bátorságuk a véleményük megosztására!

Gabesz

Gabesz

Kiskorom óta megszállottja vagyok a fantasy témájú történeteknek és játékoknak, ezért mikor először meghallottam, hogy létezik ez a tábor, rögtön tudtam, hogy nekem itt a helyem. Ez már majdnem, hogy 10 éve volt. Azóta már elvégeztem a középiskolát zenész szakon és állást szereztem magamnak. Táborozásaim végigkísértek életem nagy részében és felejthetetlen élményeket nyújtottak. Remélem, hogy még sok ilyen emlékeket fognak adni az elkövetkező években is.

Julcsi

Julcsi

Én majdnem 10 évig táborozóként élhettem meg Gardézia világát ahol kiléphettem a hétköznapi életből. Minden nyáron ezt az egy hetet vártam a legjobban amikor végre elutazhatok ebbe a fantázia világba. Nemrég bekerültem a szervező csapatba és most mindent a másik oldalról is megismerhettem. Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni és ezzel a csapattal egy élmény tábort szervezni nekik. Rettentően jó érzés végignézni a gyerekeket, ahogyan ők is annyira élvezik ezt a helyet mint ahogy én amikor minden évben jöhettem megélni a gardéziai kalandot.

Levi

Levente

Egyike vagyok a táborral felnőtt személyek népes csoportjának. Volt olyan szerencsém, hogy táborozóból egyből táborvezetőnek állhattam és építhetem Gardézia csodás és varázslatokkal teli világát.
Fontosnak tartom, hogy megpróbáljak olyan élményeket adni a gyerekeknek,
mint amilyeneket annak idején én kaptam.
Magánéletemben jogászhallgatóként töltöm mindennapjaim,
ami mellett szórakozás és egy kis kikapcsolódás ezen álom továbbadása.

Hanna

színházpedagógus, színész-drámatanár

Gyerekkoromban a testvéreimmel és unokatestvéreimmel nagyon sokszor magunknak találtunk ki játékokat, történeteket, karaktereket. Csináltunk fakardot, építettünk bunkert, mindent, ami teljesebbé tette az egészet. Ezek a közös játékok nagyon sokat adtak nekem, ezeket szerettem a legjobban. Nagyon örülök, hogy középiskolásként és felnőttként is találtam egy olyan közösséget, ahol tovább játszhatok, és közösen létrehozhatunk egy olyan helyet, ahol más is játszhat velünk.

Hanna

dokumentumfilm rendező

Körülbelül 10 éve táboroztatok tizenéveseket. Sehol olyan biztonságot, és közösségi erőt nem tapasztaltam, mint azokban a kitalált világokban, amiket táboroztatóként felépítettünk gyerekeknek. A fantáziatáborokban rejlik egy elképesztő lehetőség arra, hogy szerepeken keresztül a gyerekek legigazibb énjét ismerjük meg, és tartom, hogy ezekről beszélni is lehet, és kell, ami tapasztalatom szerint a gyerekeknek is nagyon fontos. Néha pedig kifejezetten hasznos is, ha ezt huszonévesekkel teszik meg. Ez a párbeszéd motivál a táboroztatásban, nem véletlen, hogy minden évben a legérdekesebb beszélgetéseim, legnagyobb felismeréseim gyerekekkel vannak, magamról is így tanulom a legtöbbet, és szeretném, ha ez még sokáig így maradna.

Ádám

kommunikációs szakember

Kiskoromtól megrögzött társas- és szerepjátékos vagyok, így első kézből tudom, milyen sokat számít egy jó kaland. Nagyon jó látni, hogy az elmúlt évek során milyen sokan hány különböző okból csatlakoztak a táborhoz, és ez a változatos társaság milyen összetartó, egyedi közösséget hozott létre. Szerintem nem csak a mi játékaink során érvényes, amikor azt mondjuk: így, együtt bármilyen akadályt le tudnak gyűrni.

Attila

gépészmérnök

Először 2009-ben egy másik szervezésben táboroztattam gyerekeket és azóta abba se hagytam.
A táboroztatások során nagyon sokat tanultam és tanulok, mind a gyerekekről, magamról, a tanításról, és a csapatmunkáról. Remélem és hiszem, hogy ez nem egy egyoldalú folyamat, hanem a táborok folyamán, a történeteink, meséink, játékaink segítségével hozzájárulhatunk a gyerekek személyi növekedéséhez.

András

színházi menedzser

Fanatikusan rajongok a kitalált világokért, így nem meglepő, hogy tizenhét éve magába szippantott a táboroztatás. Itt korlátok nélkül építhetünk fel egész kontinenseket, hogy egy évvel később azoknak réges-régi legendáihoz nyúljunk vissza. Ezt a kreativitásomat szintén próbálom húsznál is több éve kórusénekesként kamatoztatni, ami mellé nemrég a színházi világ is belépett a jelenembe. Elképesztő izgalommal tölt el egy előadás megszületésének folyamata - aminek során valami részleteiben megismételhetetlen jön létre. Számomra minden tábor egy több napos színházi előadás: heroikus felkészülés előzi meg, komplex háttereket építünk hozzá, szerepeket osztunk magunkra és közönséget hívunk el rá - hogy aztán egy olyan egyszeri élménnyel bocsássuk őket útra, ami csakis az övék lesz örökre. Őszintén remélem, hogy rengeteg ilyen élményt adhatunk még az erre leginkább fogékonyaknak.

Áron

sebész

Gyerekkorom nyarait különböző táborokban töltöttem, de a kedvencem egy fantázia tábor lett. Hamarosan én is egy lettem a tábor szervezői közül. Egy ilyen tábor azért fontos és csodálatos, mert a gyerekek olyan szerepekben próbálhatják ki magukat, amilyenben még sosem voltak. Ezek a tapasztalatok mind beépülnek a személyiségükbe. A mi táborunkban pedagógusok, zenészek, mérnökök, orvosok és ami a legfontosabb, barátok figyelnek arra, hogy a gyerekek biztonságban élhessék át életük egyik legnagyobb kalandját.

Korábbi táboroztatóink

Hanna

tanító

Elsőként közgazdászként végeztem, de hamar kiderült, hogy a 18 éven alattiak világa közelebb áll hozzám, így elkezdtem tanítani. Néhány éve napi szinten 20-30 gyerek rohangál körülöttem, és ezt úgy tűnik nyáron sem tudom nélkülözni. Így pár hét szünet után csak egy kis korosztály-, illetve helyszínváltás után visszacsöppenek a gyerekek közé. Egy olyan világba, ahol azon kívül, hogy rengeteg játékra, beszélgetésre, éneklésre, ismerkedésre, sportra és pihenésre (legkevésbé…) van lehetőség, lehet Csizmás Kandúrként harcolni egy Minyon ellen, félkarú favágóként kerti asztalon kézen állni, vagy festőként kiállítást létrehozni. Honvágyat a táboraim előtt csak az otthonom iránt éreztem. Amióta részese lehetek a Hoppá csapatnak, rendszeresen úgy térek haza a táborból, hogy néhány napig nem találom a helyem a valódi hétköznapokban a különböző vicces lények, színes jelmezek és kalandok nélkül.

Andris

énekes

8 év táboroztatás és körülbelül 450 gyerek után ennyiben tudnám összefoglalni a tapasztalataimat: játszani tudni kell. Van, aki a szerepjáték, van, aki a versengés és van, aki a vicc kedvéért játszik. Ez a tábor erőssége: mindenki úgy van jelen, ahogy tud, és azt kapja, amire szüksége van.

Hanga

gyógyszerész

5 éves korom óta egy nyaram sem telt el legalább egy tábor nélkül. A közösen megteremtett világunk pedig évről évre számtalan kalandot és rejtélyt ad, amit együtt igazán jó megfejteni és átélni. Minden próbatétel után egymástól és együtt tanulunk valamit, ami hétköznapjainkban is segítségünkre válhat. A táborok mellett szeretek még utazni, más kultúrákat megismerni, röplabdáztam éveken át, de minden csapatsportot nagyon kedvelek. Ezeken túl az építészet, művészettörténet és mindenféle kortárs design az, amivel kapcsolatban szívesen tájékozódom szabadidőmben.

András

rendezvényszervező

A ’civil életem’ mellett lassan már 15 éve vagyok része a kalandtáborok világának, amit az első táborom óta minden nyáron a legjobban várok. A csapattal és a szervezéssel töltött idő pedig az, ami a legjobban kiszakít a mindennapokból. Egyébként a hétköznapi életben rendezvényszervezőként dolgozom, ami nagyon közel áll a táboroztatáshoz…. Sok munka, sok belefektetett energia, de mindkettőnek az a célja, hogy a végén örömet és jó emlékeket szerezzünk egymásnak.

Orsolya

gyógypedagógus

10 éves koromtól megszállott fantázia-táborzó vagyok. Idén lesz 10 éve, hogy nem csak résztvevőként, hanem szervezőként is része vagyok különböző kalandoknak, így a HOPPÁ-nak is. Hiszek benne, hogy egy ilyen másfajta és különleges világnak mindenki a részévé tud válni, és szerezhet benne életre szóló barátokat, legyőzheti félelmeit, erősítheti önbizalmát, tanulhat benne közösségről és csoportdinamikáról, és persze saját magáról is.

Honlap_portrék_circle_Hpeti2

Péter

zenész, színész

Előadóként elkötelezett híve vagyok a történetmesélésnek.
A Hoppá tábor jó lehetőség számomra egy olyan környezetbe kerülni, ahol a történeteknek valóban részesévé válhatok, én is játszhatok, miközben mesélek. Korábban táborvezető tanár voltam nyári zenetáborokban, illetve zenés foglalkozásokat tartottam gyerekeknek.