KIK VAGYUNK?

Csapatunk tagjai több mint 10 éves táborvezetői tapasztalattal rendelkeznek. Tanulmányainkat legtöbben a budapesti Eötvös József Gimnáziumban végeztük, ahol egy hasonló felépítésű tábor szervezése kovácsolt minket összetartó közösséggé – innen ered a táboroztatás és a gyerekek iránti elkötelezettségünk.
A Hoppá! mellett néhányan még aktív egyetemisták, sokan pedig már végeztek és munkába álltak diplomázásuk után – van köztünk pedagógus, mérnök, jogász és orvos is. 
2018-ban csapatunk új tagként köszönthette egykori – már felnőtt – táborozóit is.

Miért KÜLÖNLEGESEK A PROGRAMJAINK?

A táborozók minden alkalommal az első perctől kezdve az utolsóig egy nagy mese részesei, melyben ügyességi játékok és logikai rejtvények megoldása során haladhatnak előre történetükben. Ők dönthetnek közösen a következő lépésükről, hogy kalandjuk végül elérje csúcspontját és elérhessék az adott tábor céljait. A történetbe ágyazva sportesemények, kisebb csoportos kézműves foglalkozások, túrázás várja őket, amelyek maximálisan lekötik figyelmüket. Az együtt töltött idő után új barátokkal, élményekkel gazdagodva térnek haza, feltöltődve vidámsággal, amit a közös izgalmak során kaptak akár a Hoppá!-tól, akár újdonsült társaiktól.

A fiktív világot, melybe a tábor során a gyerekek belecsöppennek, évek óta építjük. Részletes történelme és saját mitológiája van, melyek minden évben újabb történetekkel egészülnek ki. Így az első alkalommal csatlakozók is egy részletes, átélhető világba érkeznek, melynek azonban nem csak ismeretlen megfigyelői, de alakítói is lehetnek.

A világ saját szabályai és az évente változó narratíva mindig újabb és újabb, a rutinosabb táborozók számára is ismeretlen helyzeteket teremt. Ezekben a szituációkban kell megállniuk a helyüket úgy, hogy közben személyiségük, szociális érzékük, problémamegoldó készségük, kreativitásuk is fejlődjön. Új szerepekben próbálhatják ki magukat, megtapasztalhatják, milyen egy egész történetnek hasznos, nélkülözhetetlen tagjává válni. A tábor egy hete alatt a máshogy szocializálódott, különböző helyről érkező gyerekekből bajtársak lesznek, akik megtanulják tisztelni, elfogadni a másikat, valamint alkalmazkodni egymáshoz.

Táboroztatók

Orsolya

gyógypedagógus

10 éves koromtól megszállott fantázia-táborzó vagyok. Idén lesz 10 éve, hogy nem csak résztvevőként, hanem szervezőként is része vagyok különböző kalandoknak, így a HOPPÁ-nak is. Hiszek benne, hogy egy ilyen másfajta és különleges világnak mindenki a részévé tud válni, és szerezhet benne életre szóló barátokat, legyőzheti félelmeit, erősítheti önbizalmát, tanulhat benne közösségről és csoportdinamikáról, és persze saját magáról is.

Ádám

kommunikációs szakember

Kiskoromtól megrögzött társas- és szerepjátékos vagyok, így első kézből tudom, milyen sokat számít egy jó kaland. Nagyon jó látni, hogy az elmúlt évek során milyen sokan hány különböző okból csatlakoztak a táborhoz, és ez a változatos társaság milyen összetartó, egyedi közösséget hozott létre. Szerintem nem csak a mi játékaink során érvényes, amikor azt mondjuk: így, együtt bármilyen akadályt le tudnak gyűrni.

Áron

sebész

Gyerekkorom nyarait különböző táborokban töltöttem, de a kedvencem egy fantázia tábor lett. Hamarosan én is egy lettem a tábor szervezői közül. Egy ilyen tábor azért fontos és csodálatos, mert a gyerekek olyan szerepekben próbálhatják ki magukat, amilyenben még sosem voltak. Ezek a tapasztalatok mind beépülnek a személyiségükbe. A mi táborunkban pedagógusok, zenészek, mérnökök, orvosok és ami a legfontosabb, barátok figyelnek arra, hogy a gyerekek biztonságban élhessék át életük egyik legnagyobb kalandját.

Hanna

tanító

Elsőként közgazdászként végeztem, de hamar kiderült, hogy a 18 éven alattiak világa közelebb áll hozzám, így elkezdtem tanítani. Néhány éve napi szinten 20-30 gyerek rohangál körülöttem, és ezt úgy tűnik nyáron sem tudom nélkülözni. Így pár hét szünet után csak egy kis korosztály-, illetve helyszínváltás után visszacsöppenek a gyerekek közé. Egy olyan világba, ahol azon kívül, hogy rengeteg játékra, beszélgetésre, éneklésre, ismerkedésre, sportra és pihenésre (legkevésbé…) van lehetőség, lehet Csizmás Kandúrként harcolni egy Minyon ellen, félkarú favágóként kerti asztalon kézen állni, vagy festőként kiállítást létrehozni. Honvágyat a táboraim előtt csak az otthonom iránt éreztem. Amióta részese lehetek a Hoppá csapatnak, rendszeresen úgy térek haza a táborból, hogy néhány napig nem találom a helyem a valódi hétköznapokban a különböző vicces lények, színes jelmezek és kalandok nélkül.

Hanna

filmes szakember

Körülbelül 10 éve táboroztatok tizenéveseket. Sehol olyan biztonságot, és közösségi erőt nem tapasztaltam, mint azokban a kitalált világokban, amiket táboroztatóként felépítettünk gyerekeknek. A fantáziatáborokban rejlik egy elképesztő lehetőség arra, hogy szerepeken keresztül a gyerekek legigazibb énjét ismerjük meg, és tartom, hogy ezekről beszélni is lehet, és kell, ami tapasztalatom szerint a gyerekeknek is nagyon fontos. Néha pedig kifejezetten hasznos is, ha ezt huszonévesekkel teszik meg. Ez a párbeszéd motivál a táboroztatásban, nem véletlen, hogy minden évben a legérdekesebb beszélgetéseim, legnagyobb felismeréseim gyerekekkel vannak, magamról is így tanulom a legtöbbet, és szeretném, ha ez még sokáig így maradna.

Hanna

színész, drámainstruktor hallgató

Gyerekkoromban a testvéreimmel és unokatestvéreimmel nagyon sokszor magunknak találtunk ki játékokat, történeteket, karaktereket. Csináltunk fakardot, építettünk bunkert, mindent, ami teljesebbé tette az egészet. Ezek a közös játékok nagyon sokat adtak nekem, ezeket szerettem a legjobban. Nagyon örülök, hogy középiskolásként és felnőttként is találtam egy olyan közösséget, ahol tovább játszhatok, és közösen létrehozhatunk egy olyan helyet, ahol más is játszhat velünk.

Andris

énekes

8 év táboroztatás és körülbelül 450 gyerek után ennyiben tudnám összefoglalni a tapasztalataimat: játszani tudni kell. Van, aki a szerepjáték, van, aki a versengés és van, aki a vicc kedvéért játszik. Ez a tábor erőssége: mindenki úgy van jelen, ahogy tud, és azt kapja, amire szüksége van.

Hanga

gyógyszerész

5 éves korom óta egy nyaram sem telt el legalább egy tábor nélkül. A közösen megteremtett világunk pedig évről évre számtalan kalandot és rejtélyt ad, amit együtt igazán jó megfejteni és átélni. Minden próbatétel után egymástól és együtt tanulunk valamit, ami hétköznapjainkban is segítségünkre válhat. A táborok mellett szeretek még utazni, más kultúrákat megismerni, röplabdáztam éveken át, de minden csapatsportot nagyon kedvelek. Ezeken túl az építészet, művészettörténet és mindenféle kortárs design az, amivel kapcsolatban szívesen tájékozódom szabadidőmben.

András

rendezvényszervező

A ’civil életem’ mellett lassan már 15 éve vagyok része a kalandtáborok világának, amit az első táborom óta minden nyáron a legjobban várok. A csapattal és a szervezéssel töltött idő pedig az, ami a legjobban kiszakít a mindennapokból. Egyébként a hétköznapi életben rendezvényszervezőként dolgozom, ami nagyon közel áll a táboroztatáshoz…. Sok munka, sok belefektetett energia, de mindkettőnek az a célja, hogy a végén örömet és jó emlékeket szerezzünk egymásnak.

Honlap_portrék_circle_alfi2

Alfréd

jégtáncos; egyetemi hallgató

Nemrég kezdtem a BME-n, előtte az ELTE Trefortos padokat koptattam. Én sokunkkal ellentétben számos évig táborozóként jártam Gardéziába, és utána kaptam ezt a megtisztelő lehetőséget, hogy táborvezetőként folytathassam a Hoppás karrierem. Sportból a jégtáncot sikerült választanom még régen, és azóta nemzetközi szintre küzdöttem magam.

Honlap_portrék_circle_Hpeti2

Péter

zenész, színész

Előadóként elkötelezett híve vagyok a történetmesélésnek.
A Hoppá tábor jó lehetőség számomra egy olyan környezetbe kerülni, ahol a történeteknek valóban részesévé válhatok, én is játszhatok, miközben mesélek. Korábban táborvezető tanár voltam nyári zenetáborokban, illetve zenés foglalkozásokat tartottam gyerekeknek.

András

színházi menedzser

Fanatikusan rajongok a kitalált világokért, így nem meglepő, hogy tizenhét éve magába szippantott a táboroztatás. Itt korlátok nélkül építhetünk fel egész kontinenseket, hogy egy évvel később azoknak réges-régi legendáihoz nyúljunk vissza. Ezt a kreativitásomat szintén próbálom húsznál is több éve kórusénekesként kamatoztatni, ami mellé nemrég a színházi világ is belépett a jelenembe. Elképesztő izgalommal tölt el egy előadás megszületésének folyamata - aminek során valami részleteiben megismételhetetlen jön létre. Számomra minden tábor egy több napos színházi előadás: heroikus felkészülés előzi meg, komplex háttereket építünk hozzá, szerepeket osztunk magunkra és közönséget hívunk el rá - hogy aztán egy olyan egyszeri élménnyel bocsássuk őket útra, ami csakis az övék lesz örökre. Őszintén remélem, hogy rengeteg ilyen élményt adhatunk még az erre leginkább fogékonyaknak.

Attila

gépészmérnök hallgató

Először 2009-ben egy másik szervezésben táboroztattam gyerekeket és azóta abba se hagytam.
A táboroztatások során nagyon sokat tanultam és tanulok, mind a gyerekekről, magamról, a tanításról, és a csapatmunkáról. Remélem és hiszem, hogy ez nem egy egyoldalú folyamat, hanem a táborok folyamán, a történeteink, meséink, játékaink segítségével hozzájárulhatunk a gyerekek személyi növekedéséhez.